· 

Wat breng ik in orde om met men huisdier naar het VK te reizen?

In de afgelopen 6 maanden reisde ik 3 keer naar het VK met mijn trouwe viervoeter 'Tyfoon'. Wie ons nog niet kent, kan hier klikken om onze eerste blog te lezen.

Voor de oversteek reisde ik met Stena Line. Daar vertel ik later meer over. Eerst overloop ik aan welke voorwaarden jouw huisdier moet voldoen om mee te mogen reizen (na de Brexit). In de tekst zijn er enkele woorden onderstreept, hier kan je op klikken om verder te gaan naar het document/website.

Aan welke voorwaarden moet mijn huisdier voldoen?

Een hond/kat/fret moet aan volgende voorwaarden voldoen: 

  1. Een chip hebben (geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie);
  2. Rabiësvaccinatie (min. 21 dagen vóór het reizen);
  3. Geldig europees dierenpaspoort;
  4. Lintworm behandeling (Echinococcus), max. 120u vóór binnenkomst in het VK, min. 24u vóór binnenkomst in het VK;
  5. Verklaring dat uw huisdier niet verder verkocht/gegeven zal worden;
  6. Reizen via goedgekeurde routes (bepaalde vluchten en schepen waar honden welkom zijn);
  7. Reizen met max. 5 huisdieren.

Deze voorwaarden zijn geldig om met jouw hond/kat/fret naar het VK te reizen en terug te komen. Bij het reizen met meer dan 5 huisdieren en het reizen met andere dieren dan hond/kat/fret gelden andere regels. Ook voor het exporteren gelden andere regels. 

Bij het aankomen aan de ferry sta ik eerst nog in een wachtrij. Hier heb ik nog de mogelijkheid om Tyfoon nog een plasje te laten doen.

 

Dan gaan de poorten open en moest ik door een controle. Hier controleerden ze mijn paspoort en Tyfoon's paspoort. Ik kreeg een chiplezer waarmee ik Tyfoon's chip moest scannen. Helaas zijn dit niet zo'n super scanners, dus ik had wel even nodig om door de dikke vacht heen te scannen.

 

Slechts één keer had ik problemen omdat de vrouw zei dat mijn dierenarts de lintworm behandeling op de verkeerde pagina in het boekje had ingevuld. Zij moest dan enkele telefoontjes doen om dit na te gaan of we verder mochten. Uiteindelijk mochten we verder. Na meermaals controleren met mijn eigen dierenarts, bleek er geen andere plaats voor voorzien te zijn. De lintworm behandeling stond onder 'parasieten'. De overige 2 keer dat ik reisde was er helemaal geen probleem.

 

De verklaring hebben ze mij nog nooit gevraagd. Al heb ik deze altijd wel op zak voor de zekerheid. Enkele hondenrassen zijn verboden in het VK: Pitbull terriër, Japanse tosa, Argentijnse dog en Fila brasileiro. Meer informatie over de verboden rassen kan hier vinden: verboden rassen VK.

 

Tip: controleer samen met jouw dierenarts alles nog eens goed voor vertrek. Beter zeker zijn en problemen voorkomen. Controleer ook de overheidswebsite van het VK. Daar kan je kijken of de regels niet veranderd zijn. 

Reizen met Stena Line

Bij Stena Line mag jouw huisdier mee op de kamer. Dat was voor mij een groot pluspunt. Ik heb Tyfoon graag altijd bij me. Bij het boeken van de kamer moet je dan wel meer betalen voor de 'pet cabin'. Dit is altijd een tweepersoonskamer.

 

Eens ik geparkeerd was in de ferry, moest ik eerst op dek 9 langs de receptie gaan. Hier duiden ze mijn aanwezigheid met mijn huisdier aan. Is het voor jou de eerste keer met jouw huisdier, dan krijg je hier ook alle informatie. 

 

Na de check-in gaan we naar onze kamer. De kamer (goedkoopste pet-cabin) heeft 2 bedden, een zetel, een tafel en een badkamer met toilet en douche.

 

Na ongeveer een uurtje gaan we naar de hondentoilet op dek 7. Dit is een afgebakend stukje. Op sommige ferry's met een stuk nepgras, op sommige zonder. Er hangt een tuinslang om na het plassen/poepen na te spoelen. Hondenpoepzakjes kan je gratis nemen op de gang van het hondentoilet en in de gang van de kamer. Ik probeer met Tyfoon zo'n 4 keer naar het hondentoilet te gaan. Zo plast hij zeker niet op de gang of elders bij het verlaten van de ferry. 

 

Honden zijn niet toegelaten op de rest van de ferry. Wanneer ik voor een hapje ga, blijft hij dan ook netjes op de kamer. Er zijn ook kennels voorzien in de buurt van het hondentoilet. Je kan dan via de tv op de kamer de camerabeelden bekijken van jouw huisdier in de kennel.

Enkele foto's van de ferry:

Nog vragen? Neem persoonlijk contact op met mij: Klik hier.

 

Op de hoogte blijven van mijn blog?

Volg mijn Facebookpagina en Instagram.

 

Reacties? Post deze gerust hier onder.

 

Volgende week: Welke wandelschoen past bij mij?

Reactie schrijven

Commentaren: 0