· 

Hoe je jouw hond leert om veilig in een kajak/raft te zitten...

Als u een avontuurlijke hondenbezitter bent, heeft u misschien wel eens overwogen om uw harige vriend mee te nemen op een kajak- of packraft tocht. Hoewel het idee van samen het water op gaan erg verleidelijk kan zijn, is het belangrijk om uw hond veiligheid en comfort te bieden.

Het trainen van uw hond om rustig in een kajak of raft te zitten kan even duren, maar met geduld en consistente training zal uw hond uiteindelijk leren om van het avontuur te genieten zonder onrust te veroorzaken.

 

Stap 1: Basiscommando's

Daar begint alles mee... Zorg dat uw hond de commando's 'zit', 'af' of 'lig' en 'blijf' goed onder de knie heeft. Wanneer dit prima loopt op het land kan je beginnen met de commando's aan te leren om ergens in en uit te springen. Dit kan thuis bijvoorbeeld een simpele doos van karton zijn. Tyfoon kent deze commando's als 'hop in' en 'hop uit'. Waarom precies deze commando's? Wanneer uw hond gaat staan, is er meer risico dat hij/zij in het water gaat vallen. Om dit te voorkomen is het commando 'zit' ideaal. Bij stroomversnellingen en golven wil ik Tyfoon zijn gewicht zo laag mogelijk in de kajak/raft zodat de boot zo veel mogelijk in evenwicht blijft. De kans dat hij er uit valt terwijl hij ligt is veel kleiner dan moest hij zitten of staan. Het commando 'blijf' is niet alleen nodig om even te blijven bij het in- en uitstappen van de boot, maar ook wanneer we eendjes, ganzen, zwanen of zelfs andere zwemmende honden langs de oevers tegen komen. Wanneer uw hond dit commando niet beheerst kan dit betekenen dat jullie op een gegeven moment kantelen en beide in het water terecht komen. Dit kan voor zowel voor uzelf als voor uw hond een negatieve ervaring betekenen. Oefen dus goed op deze commando's.

 

Stap 2: Vertrouwd raken met de boot

Voordat u uw hond in een kajak of raft kunt laten zitten, moet u ervoor zorgen dat hij comfortabel is in de buurt van de boot. Laat uw hond wennen aan de boot door hem eromheen te laten lopen terwijl deze op het droge ligt. Je kan hiervoor bijvoorbeeld naar een club/organisatie gaan en even vragen of je dit mag oefenen. Moedig positief gedrag aan door uw hond te belonen terwijl hij de boot verkent. Gaat dit zonder problemen? Laat uw hond er dan ook even er in en uit gaan. Probeer dit met en zonder jezelf in de boot. 

Stap 3: Bootintroductie in ondiep water

Breng de kajak/raft naar ondiep water. Gebruik traktaties en aanmoedigingen om uw hond te helpen wennen aan het idee van de kajak/raft op het water. Uw hond kan er ook al eens in en uit gaan wanneer je zelf in de kajak/raft zit. 

 

Stap 4: Oefenen in rustig water

Neem uw hond mee in de kajak of raft naar rustig water, zoals een kalme rivier of meer. Laat uw hond wennen aan het gevoel van bewegen in de boot terwijl u rustig peddelt. Beloon goed gedrag en moedig uw hond aan om rustig te blijven zitten. De eerste keren kunt u best oefenen in een kajak (harde bodem). De hond heeft zo stevigheid/steun onder zich. Wanneer uw hond het principe goed kent is het makkelijker over te schakelen naar een raft. 

 

Stap 5: Oefenen in stromend water

Als uw hond comfortabel is in rustig water, kunt u de training uitbreiden naar stromend water. Begin met lichte stromingen en bouw dit langzaam op terwijl uw hond meer vertrouwen opbouwt. Blijf uw hond belonen voor goed gedrag en zorg ervoor dat u geduldig blijft tijdens het proces. 

 

Stap 6: Blijf rustig en geduldig

Het is belangrijk om geduldig te blijven tijdens het trainen van uw hond voor het varen in een kajak of raft. Elke hond leert op zijn eigen tempo en het kan even duren voordat uw hond volledig op zijn gemak is in de boot. Blijf rustig en positief. Vermijd het forceren van uw hond om in de boot te blijven als hij er echt niet comfortabel mee is en neem een paar stappen terug in de training. 

 

Stap 7: Herhaal de training

Net als bij elke vorm van training is herhaling essentieel. Blijf regelmatig oefenen met uw hond in de kajak of raft om zijn vertrouwen te vergroten en ervoor te zorgen dat hij comfortabel blijft tijdens het varen.

!!! Veiligheidsmaatregelen !!!

 

Zorg ervoor dat uw hond een goed passend zwemvest draagt tijdens het varen. Dit zorgt voor extra drijfvermogen en maakt het gemakkelijker om uw hond uit het water te halen als dat nodig is. Tyfoon heeft een zwemvest die we vooral gebruiken in rivieren met wat stroming en/of watervalletjes. Zelf heb ik ook een reddingsvest op mijn gewicht. Dit is verplicht op de rivieren in bijvoorbeeld Frankrijk. 

 

Neem ook voldoende water en traktaties mee voor uw hond. Bij het gebruik van een raft zie ik sommige mensen hun hond vast maken aan de lussen van de raft. Doe dit zeker niet! Wanneer uw raft kantelt en uw hond zit vast, heeft deze geen kans om weg te zwemmen naar een veiligere plaats. Uw hond kan ook vast geraken in de lijn met de raft. Gevaarlijke situaties dus. 

 

Door deze stappen te volgen en geduldig te zijn kunt u uw hond leren om veilig en comfortabel in een kajak/raft te zitten. Ik wil ook even benadrukken dat het trainen van een hond om te varen geduld en consistentie vereist. Daarnaast mag u niet vergeten dat niet elke hond het leuk zal vinden om op het water te zijn, dus forceer uw hond niet als hij er echt niet van geniet. Veiligheid en comfort van uw harige vriend staan altijd voorop. Veel plezier met het varen met uw hond!


  

Mijn E-book is er! 
'Wonen in een motorhome... Iets voor jou?' is vooral bedoeld voor mensen die twijfelen of deze manier van wonen iets voor hun is. De besproken regelgeving is in België van toepassing.

 

Ik heb in dit E-book een antwoord geformuleerd op de meest gestelde vragen. 

 

Klik hier voor meer info.


Nog vragen? Neem persoonlijk contact op met mij: Klik hier.

 

Op de hoogte blijven van mijn blog?

Volg mijn Facebookpagina en Instagram.

 

Reacties? Post deze gerust hier onder.

 

Meer weten over mij: Klik hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0