· 

Grenzen verleggen op ongekende afstanden

In de wereld van duursporten zijn ultra wandelen en ultralopen twee disciplines die de ware doorzetters aanspreken. Deze extreme vormen van wandelen/lopen gaan verder dan de traditionele afstanden en dagen mensen uit om hun fysieke en mentale grenzen te verleggen op ongekende afstanden.

Bello Gallico 160km, finished
Bello Gallico 160km, finished

Ultra wandelen/lopen, ook wel wandelen/lopen op lange afstanden genoemd, omvat afstanden van meer dan een marathon afstand (42,195km). Deze uitdaging vereist een uitzonderlijk uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en een ijzeren wilskracht om de finishlijn voor een bepaalde tijd te halen. Bij sommige events is ook zelf navigeren noodzakelijk.

 

Zelf begon ik als grap met vrienden aan een 50km wandeling (Zotte 50 van Gheel). Dat verliep beter dan verwacht waardoor iemand voorstelde om eens 100km (Dodentocht) te doen. Na ook dat mij vrij goed af ging, kreeg ik een link doorgestuurd van een 160km event (Bello Gallico). Of dat ook nog zo vlot zou gaan, waarschijnlijk niet... maar toch maar eens proberen. Wekelijkse trainingen gingen voor op alles. Bello Gallico had een kortere tijdslimiet. Mijn plan was om dan de eerste 80km voornamelijk te lopen en de andere 80km rustig aan te wandelen.

 

Samen met Yvan haalde ik de finish van Bello Gallico. Vooral de laatste 40km heb ik heel diep gezeten. Toch blijft het mijn langste afstand en één van men mooiste herinneringen. De zwaarste waarvan ik de finish maar net binnen de tijd gehaald heb was voor mij de Grizzly 100 (100km) met een voor mij stevige tijdslimiet, pittige heuvels en de laatste 20-30km stormweer.

 

Wat dreef mij er toe om deel te nemen aan deze uitdagingen? Ultra wandelen/lopen gaf mij de unieke kans om de wereld op een andere manier te ervaren. Ik kon op die manier diep in mezelf graven en ontdekken waartoe ik in staat ben. Het ging me niet zozeer over de eindbestemming maar ook om de reis zelf. De lessen die ik leerde en de mensen die ik ontmoet heb. De solidariteit en kameraadschap die ontstaat in deze uitdagende omgeving is werkelijk inspirerend en motiverend. Naast mijn persoonlijke groei vond ik het ook een fantastische manier om te genieten van de natuur. Langere afstanden = meer gezien in kortere tijd. 

Legends Trail 250km, DNF
Legends Trail 250km, DNF

Ik ben uiteindelijk gestopt (enkele jaren geleden) doordat ik minder en minder tijd had om te trainen. Zonder trainingen gingen mijn prestaties aanzienlijk omlaag. Het pikte wel om afscheid te nemen van dat wereldje maar om nu elke keer aan de start te staan, zonder voldoende training en weer naar huis te keren met een DNF (did not finish) en/of pijn... Toch maar niet.

 

Voordien trainde ik iedere week. Hoe zag mijn trainingschema er dan uit?

1x per week een opbouwende lange afstand

1x per week trappentraining

1x per week brugtraining

1x per week 5-10km training

3x per week rust

 

De opbouwende afstand begon bij 20km, iedere week kwam er 5-10km bij (naar gelang hoe mijn spieren reageerde de week voordien). Dit ging door tot maximum 75km, die liep ik 1x/maand in Limburg. De trappentraining, hoe ik het noemde, liep ik eigenlijk aan de toren in Tessenderlo gewoon op en af de trappen tot mijn horloge aangaf dat ik 3-5km gedaan had. Zelfde met de brugtraining. Deze had ik in men schema geplaatst omdat mijn regio niet echt voorzien was van heuvels. Op die manier kon ik mezelf daar toch een beetje voorbereiden. 

 

Zelf keek ik helemaal niet naar wat ik at. Eigenlijk at ik toen best wel veel friet, pizza en pasta. Gewoon omdat ik dat lekker vond en toch niet bij kwam. Ook op de rustposten kon ik van vrijwel al het lekkers genieten. Ik was dus niet voor de gellekes. Dus daar kan ik helaas niets over zeggen. Even tussendoor: dit trainingschema is opgesteld door mezelf en werkte voor mij. Voor iemand anders kan dat anders liggen. Ook qua voeding, ik weet dat ik daar nooit op gelet heb... maar dat wil niet zeggen dat ik een voorbeeld ben e. Integendeel.

 

Of je nu een beginner bent die net begint met trainen voor je eerste ultraloop of een doorgewinterde ultraloper die op zoek is naar nieuwe uitdagingen, de wereld heeft voor elk wat wils. Het draait allemaal om het aangaan van de uitdaging, het stellen van doelen en het genieten van de reis. Dus bind je schoenen vast, vul je rugzak met brandstof en ga op pad naar avontuur en zelfontdekking op ongekende afstanden. De weg is lang en zwaar, maar de beloning aan het einde is onbeschrijfelijk waardevol.

 

Ben jij klaar om de uitdaging aan te gaan?


  

Mijn E-book is er! 
'Wonen in een motorhome... Iets voor jou?' is vooral bedoeld voor mensen die twijfelen of deze manier van wonen iets voor hun is. De besproken regelgeving is in België van toepassing.

 

Ik heb in dit E-book een antwoord geformuleerd op de meest gestelde vragen. 

 

Klik hier voor meer info.


Nog vragen? Neem persoonlijk contact op met mij: Klik hier.

 

Op de hoogte blijven van mijn blog?

Volg mijn Facebookpagina en Instagram.

 

Reacties? Post deze gerust hier onder.

 

Meer weten over mij: Klik hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0