· 

Dwars door Polen

Na lang geen blogs te schrijven omwille van gezondsheidredenen kan ik nu met een opgelucht hart vertellen dat ik weer in orde ben. Eerst terug proberen te werken, dan terug proberen te wandelen en skydiven en uiteindelijk terug aan het schrijven.

 

Afgelopen week had ik een week verlof. Een week tijd om tot rust te komen in Polen, een dierenpark te bezichtigen en familie/vrienden van mijn vriend te ontmoeten.

Zondag

Namiddag begon mijn vakantie. Na mijn werk recht naar Spa om daar nog twee sprongen te maken. Daarna vroeg ons bed in want maandag begon onze lange trip naar Polen.

Maandag - Van Spa naar Wysokie

Świebodzin
Świebodzin

4u 's morgens... zo moeilijk om uit bed te geraken. Toch sleurden we onszelf eruit om uiterlijk om 5u te kunnen vertrekken richting Polen. Net over de grens heb ik een plaatsje in de gaten waar we kunnen overnachten. Hiervoor heb ik de app 'park 4 night' gebruikt. In Polen hebben ze overal aan de bossen een parking waar je max. 24 uren mag blijven met een duidelijk reglement. Hier maak ik graag gebruik van omdat ik dan niet vast hang aan een tijdstip van aankomst of vertrek zoals bijvoorbeeld bij een camping wel het geval is.

 

Na 4u rijden maken we onze eerste stop bij een tankstation in Duitsland. Aanzienlijk duurder daar tegenover België en Polen. We eten wat en maken ons klaar om nog een 6-tal uurtjes te rijden tot onze slaapplaats. 

 

Onderweg passeerden we het monument 'Jezusa Chrystusa Króla' in Świebodzin. Dat moesten we toch van dichterbij gaan bekijken. De parking was ruim genoeg om te parkeren met de motorhome. Buiten het indrukwekkende beeld, viel mij vooral de goed onderhouden tuin op. Een diversiteit van planten, bloemen, bomen,... alles netjes en proper.

 

Onze slaapplaats was niet héél ver weg meer dus we besloten door te rijden zodat we voor zonsondergang arriveerden. Althans dat was het plan. De GPS stuurde ons in een smalle zijstraat. Mits de parking in bosgebied lag, leek mij dat niet onmiddelijk vreemd. Nog wat verder liep de asvalt weg over naar zand weg. Men vriend trok daar al aan de alarmbel maar mits de weg er goed genoeg uitzag om op te rijden, gingen we toch maar verder. Tenslotte "waren we er bijna". 

 

Zoveelste verder we reden zoveelste smaller de weg werd. Uiteindelijk zaten we met een 3,5ton motorhome in het bos met grote, diepe slijkputten. Als we ons nu zouden klem rijden, hadden we wel degelijk een probleem. Er was geen weg terug en omkeren onmogelijk. We moesten verder. Uiteindelijk ben ik even gestopt waar het kon en gaf ik het stuur aan Kamil. Ik had het echt gehad, zeker na al die uren rijden. 

 

Gelukkig zijn we er goed uit geraakt zonder schade en stonden we uiteindelijk, na lang sukkelen, op onze slaapplaats. We konden er goed mee lachen maar ik was toch heel opgelucht dat we er eindelijk waren. Achteraf gezien, was er een super simpele route naar die parking (die dan niet door het bos liep). 

 

Dinsdag - Van Wysokie naar de regio van Nadleśnictwo Poddębice

Heerlijk geslapen. Op dinsdag stond er niet veel op de planning buiten enkele uren rijden naar onze volgende slaapplaats. We kozen voor de parking in de regio van Nadleśnictwo Poddębice. Net zoals de vorige parking mag je er 24u blijven staan. Ideaal. 

 

De parking lag vlak aan een grote weg in de natuur. Na ons avontuur van de dag voordien mocht het wel wat rustiger zijn.

 

Eenmaal gearriveerd, hebben we een heerlijke wandeling gemaakt. Genoten van de natuur en lekker rusten. Ik moest goed uitgerust zijn mits we de volgende dag een afspraak hadden met dierenverzorgers van Zoo Łódź.

 

Woensdag - Van de regio van Nadleśnictwo Poddębice naar Łódź

Woensdagochtend vertrokken we richting Zoo Łódź. Daar had ik een afspraak voor openingstijd om te kunnen praten met mede-dierenverzorgers. Zij verzorgen in Zoo Łódź 2 Onechte gavialen en 1 Brilkaaiman.

 

We werden opgehaald aan de poort. Ze toonden ons hoe zij hun krokodillen voeren en hoe hun verblijf eruit ziet. We kregen uitgebreid uitleg over hun dieet en veiligheid. Daarna kregen we een tour voor en achter de schermen van de reptielen. Heel interessant en ik heb er zeker nieuwe ideeën van opgestoken. De verzorgers waren heel vriendelijk en behulpzaam. Ook fijn om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Bij deze wil ik ook men vriend Kamil bedanken om alles te vertalen.

 

Tegen 11u werden we achter gelaten bij de olifanten. Deze kregen hun wasbeurt. Wij hebben de zoo verder verkend en het was zeker de moeite. Allemaal ruime en propere verblijven voor de dieren en overal heel wat verrijking.

 

Naast Zoo Łódź ligt een park. Daar zijn we nadien nog even Tyfoon gaan uitlaten voor we weer begonnen aan onze volgende rit van +/- 5u naar Hajnówka. Het dorpje waar Kamil opgegroeid is.

Donderdag - Hajnówka

We sliepen bij zijn ouderlijk huis in Hajnówka. De motorhome paste precies op de oprit. 'S morgens al vroeg op pad om te gaan wandelen met Tyfoontje. Een mooie, rustige omgeving. Ik genoot ervan. 

 

Tegen 11u vertrokken we naar de oma van Kamil. Zij had gołąbki gemaakt. Iets wat Kamil eerder ook al eens voor mij gemaakt had. Al was de versie van zijn oma toch wel net iets beter. Haha heerlijk. Naast zijn oma woont zijn tante en nonkel. Ook daar langs geweest. Hij had ze al een jaar niet gezien en voor mij was het de eerste keer, dus veel te vertellen. Allemaal heel vriendelijke mensen waar ik heel welkom was. 

 

Daarna een uurtje rust om dan zijn vrienden te ontmoeten. Zij hadden ook eten voorbereid. Ook weer super lekker en super veel. Ik denk eerlijk gezegd moest ik een week langer in Polen gebleven zijn, dat ik heel wat kilo's zou bijgekomen zijn. Het was een gezellige avond. Moe en voldaan weer naar bed.

Vrijdag - Van Hajnówka naar Białystok

Whoopa! Laatste dag voor de lange terug rit. Terwijl Kamil rustig aan het wakker worden is, besluit ik al te gaan wandelen met Tyfoon. Onderweg kwam ik een oude man tegen "dzień dobry". Ik zei vriendelijk "dzień dobry" terug. Wat ik niet zag aankomen was dat die man in het pools een heel gesprek met mij begon. Oh jee! Dat gaat te snel en ik versta helemaal niets van wat hij allemaal verteld. Ik zie een vriendelijke lach terwijl hij verteld en het enige waar ik kon opkomen was om maar gewoon "Tak... tak..." (Ja... ja...) te antwoorden. En hij maar vertellen en lachen. Toen we elk onze eigen weg gingen kon ik mijn lach niet meer inhouden. Wie weet op wat heb ik allemaal 'ja' gezegd. Haha maar de man zag er gelukkig uit, dus ik ook. Hopelijk is mijn pools volgend jaar wat beter zodat ik effectief kan verstaan wat hij zegt. 

 

We vertrekken richting Białystok. Eerst even stoppen bij de winkel om onze voorraad weer aan te vullen. Bij de bakkerij nog even tiramisu en marcinek halen om Kamil zijn verjaardag van de dag voordien te vieren.

 

In Białystok hadden we afgesproken met vrienden van Kamil. Zijn zus kwam ook naar daar. We speelden het spelletje 'Bingo'. Ideaal om men poolse getallen op te frissen. Zijn vrienden hadden ook weer een uitgebreide maaltijd voorzien met echt alles wat lekker is. Aan de hoeveelheid te zien, leek het dat er een heel leger kwam mee eten. Heerlijk. 

 

Intussen was het buiten al donker en we moesten het straatje nog uitgeraken. Help me er volgend jaar aan herinneren dat ik best gewoon achteruit de straat in moet rijden als het nog licht is. Dat zou zoveel eenvoudiger geweest zijn. En dan waren we weer 4u onderweg naar onze slaapplaats in de regio van Nadleśnictwo Poddębice. Op die manier hebben we toch al een deeltje van onze trip zaterdag ingekort.

Zaterdag - Van Nadleśnictwo Poddębice terug naar Spa

De rit terug naar Skydive Spa zou zo'n 12u duren.

Het origineel plan was om zaterdag tot half weg te rijden en dan daar ergens in Duitsland te overnachten.

 

Dat plan veranderde mits ik mij goed genoeg voelde om de volledige 12u uit te rijden. Hier en daar even tanken, een snack- en een toiletstop. Van al die uren onderweg te zijn leerde ik al snel dat het ene tankstation het andere niet is. Ik heb enkele keren gebruik gemaakt van de douches. Telkens heel ruime kleedruimte met een toilet, lavabo en douche. Bij één van de tankstations werkte het betalingssysteem van de toiletten niet en ze gaven dan ook geen mogelijkheid tot cash betalen of een andere oplossing. Hun oplossing... naar het volgende tankstation rijden. Héél klantvriendelijk... not. Bij een ander tankstation zat er een vrouw om het toiletgeld te ontvangen. Mits er iets mis was met de vrouwen toiletten moesten we gebruik maken van de mannentoiletten. Dit mocht niet samen. Dus moest ik wachten tot Kamil buiten kwam om dan zelf te gaan. Dat is wel heel klassiek. Dan nog ergens anders was er een toilet waar het water naar boven spoot terwijl ik zelfs niks aangeraakt had. Ik durfde niet gaan zitten want dat water spoot gewoon. Later bleek dat ik men eerste bidet gezien had. Daar had ik nog nooit van gehoord en het dient dan blijkbaar ook niet om in te plassen. Dat weten we dan ook weeral. 

 

Heel veel dingen gezien, geleerd, ontdekt en heel veel gelachen. Een mooie trip die we niet snel gaan vergeten.

Zondag heb ik vooral gebruikt om lang bij te slapen en uit te rusten. Maandag dan weer skydiven. 


NIEUW! NIEUW!

 

 

Mijn E-book is er eindelijk! 
'Wonen in een motorhome... Iets voor jou?' is vooral bedoeld voor mensen die twijfelen of deze manier van wonen iets voor hun is. De besproken regelgeving is in België van toepassing.

 

Ik heb in dit E-book een antwoord geformuleerd op de meest gestelde vragen. 

 

Klik hier voor meer info.


Nog vragen? Neem persoonlijk contact op met mij: Klik hier.

 

Op de hoogte blijven van mijn blog?

Volg mijn Facebookpagina en Instagram.

 

Reacties? Post deze gerust hier onder.

 

Meer weten over mij: Klik hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0