· 

Welk ras is Tyfoon? Een australische herder!

Een vraag die ik regelmatig te horen krijg: Welk ras is jouw hond? Wel, Tyfoon is een Australische Herder. De Australische Herder, ook wel bekend als de "Aussie", is een veelzijdig en intelligent hondenras dat bekend staat om zijn uitzonderlijke hoedvaardigheden en opvallende verschijning. Oorspronkelijk afkomstig uit de VS (ondanks zijn naam), is de Australische Herder wereldwijd een populaire keuze geworden voor hondenliefhebbers.

Verschijning

Hoogte: reu 51-58cm, teef 46-54cm

Gewicht: reu 25-32kg, teef 16-25kg

Levensverwachting: 13-15j.

 

De Australische Herder vertoont een opmerkelijke fysieke verschijning die overal waar hij komt de aandacht trekt. Hij heeft een goed gebalanceerd en gespierd lichaam, met een middellange dubbele vacht die bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden. De vacht van het ras komt voor in verschillende kleuren en patronen. Bovendien versterken hun expressieve ogen hun unieke verschijning verder. Die expressieve ogen gebruikt Tyfoon maar al te graag om ons duidelijk te maken of iets met of tegen zijn zin is. Zo fel dat je niet anders kan dan erom lachen. 

Intelligentie

Een ander kenmerk van de Australische Herder is zijn uitzonderlijke intelligentie. Dit ras staat wijd en zijd bekend om zijn snelle leervermogen en probleemoplossende vaardigheden. Australische Herders zijn zeer trainbaar, waardoor ze ideale kandidaten zijn voor verschillende hondensporten en activiteiten. Tyfoon heeft gehoorzaamheid gevolgd tot en met zijn brevet en heeft ook een tijdje in 'dogdance' meegedraaid.

 

Hun scherpe geest stelt hen in staat om snel nieuwe commando's en taken te begrijpen, waardoor ze waardevolle werkhonden zijn in verschillende omgevingen. Australische Herders zijn ook bekend om hun vermogen om zelfstandig beslissingen te nemen, wat hen tot uitstekende probleemoplossers maakt. Zo zijn er paarden op mijn werk waar hij regelmatig even heen gaat. Hij controleert de weide. Zit er een kat, een vogel of iets wat er niet in die wei hoort, merkt hij dit onmiddelijk op en zal de ongewenste gast er dan ook uit proberen te krijgen.

 

Deze intelligentie kan door gebrek aan ervaring/opvoeding ook in het nadeel gaan spelen. Zoals bij elk ras, is een goede opvoeding essentieel. Ontbreekt deze opvoeding krijg je een hond met probleemgedrag.

Werkvermogen en karakter

Net zoals alle herdershonden hebben Australische Herders een sterk werkvermogen en een natuurlijk instinct om te hoeden. Dit zie ik bijvoorbeeld wanneer we met vrienden gaan kajakken. Tyfoon ziet dan onze vriendengroep als groep en ondanks hij mooi blijft zitten onder commando, zie je zijn wil om de bootjes van onze groep bij elkaar te houden. Zou ik hem laten doen, zou hij in het water springen om de bootjes terug bij elkaar te krijgen.

 

Australische Herders hebben een onuitputtelijke energievoorraad en gedijen bij fysieke en mentale uitdagingen. Of het nu gaat om het hoeden van vee op een boerderij, het uitoefenen van een hondensport of zoals Tyfoon mee gaat packraften, ze zijn gefocust, vastberaden en willen graag een taak volbrengen. Dit maakt hen niet alleen uitstekende werkhonden, maar ook geweldige metgezellen voor actieve individuen. 

 

Ondanks Tyfoon zijn ongeëvenaarde werkethiek kan hij ook best wel eens genieten van een dagje rust. Hij slaapt dan lekker lang, komt af en toe eens knuffelen en gaat dan weer languit liggen. Eigenlijk is Tyfoon zoals een spiegel. Ben ik actief, is hij dat ook. Ben ik rustig, is hij dat ook. Soms lees ik ergens dat er dagelijks minimum 3u gewandeld moet worden en daarna nog een hersenspelletjes... anders zouden ze alles in huis vernielen. Dat doen wij heus niet elke dag en hij bijt ook helemaal niets stuk in de motorhome. Uiteraard spelen we, gaan we wandelen, trainen we en doen we denkspelletjes. Maar bij ons is iedere dag anders, geen structuur. Als we gaan packraften doet hij 20-30km op een dag en sommige dagen, zoals eerder gezegd, doen we gewoon lekker niets. Uiteraard is de ene 'aussie' niet de andere 'aussie' en speelt hun persoonlijkheid ook een rol.

 

Australische Herders zijn extreem loyaal. Tyfoon kan perfect in drukke situaties zijn (zoals bijvoorbeeld op de ferry, een markt,...). Hij zal andere mensen negeren en doen wat van hem gevraagd wordt. Hij vindt het echter niet leuk wanneer andere mensen hem te pas en te onpas aanraken. Tyfoon is een knuffelbeer maar niet voor andere mensen. Ook zal hij de motorhome zonder twijfel beschermen. Onze eigendom/thuis, zijn taak om te bewaken en te beschermen. Deze taak neemt hij dan ook heel serieus. Zo weet hij perfect dat er overdag andere mensen rond lopen op de parking van mijn werk en zal hij die mensen helemaal negeren, terwijl hij 's nachts wel gromt wanneer er nog iemand op de parking loopt.

 

Samengevat is de 'aussie' een fantastisch, veelzijdig ras waar je oneindig veel plezier mee kunt beleven. Een trouwe vriend voor het leven. 


NIEUW! NIEUW!

  

Mijn E-book is er eindelijk! 
'Wonen in een motorhome... Iets voor jou?' is vooral bedoeld voor mensen die twijfelen of deze manier van wonen iets voor hun is. De besproken regelgeving is in België van toepassing.

 

Ik heb in dit E-book een antwoord geformuleerd op de meest gestelde vragen. 

 

Klik hier voor meer info.


Nog vragen? Neem persoonlijk contact op met mij: Klik hier.

 

Op de hoogte blijven van mijn blog?

Volg mijn Facebookpagina en Instagram.

 

Reacties? Post deze gerust hier onder.

 

Meer weten over mij: Klik hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0