· 

Wat kost wonen in een motorhome?

Eerlijk... er is geen kant en klaar antwoord op. Het kostenplaatje van wonen in een motorhome is afhankelijk van verschillende factoren. Zo heeft een gezin met kinderen over het algemeen een hoger verbruik dan een alleenstaande. Er zijn uiteraard goedkopere en duurdere plaatsen/producten.

Los van dat, deel ik een indicatie van de kosten met jou.

Hoeveel kost wonen in een motorhome voor mij?

Ik woon momenteel alleen met mijn australische herder (Tyfoon) en mijn fretje (Tsunami). Ik leef zonder TV, geen electrische fiets, geen koffiezet, microgolf, oven,... gewoon simpel.

 

De aankoopprijs

De aankoopprijzen zijn enorm gestegen afgelopen jaren. Afhankelijk van het merk en de gekozen opties, ligt een nieuwprijs tussen 65 000 en de 190 000 euro. Tweedehands vallen de meeste motorhomes tussen de 55 000 en 70 000 euro. Oude motorhomes met heel wat opknapwerk kan je wel nog voor een prijsje krijgen.

 

Verzekeringen

Er zijn enorm veel prijsverschillen tussen verzekeringsmaatschappijen. Omdat ik effectief woon in mijn motorhome, wou ik zeker niet gaan besparen op verzekeringen. Een ongeluk, inbraak of brand is immers snel gebeurd. Ik heb een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand en een volledige omnium. Goed voor een 334 euro/kwartaal.

 

Diesel en Adblue

Mijn motorhome rijdt op Diesel. Diesel staat momenteel in België op 1,728 euro/liter. 

Ook mijn verwarming draait op Diesel, maar verbruikt niet erg veel.

 

Adblue verminderd de stikstofuitstoot van dieselwagens.

Mijn motorhome is van 2018 en is ook uitgerust met Adblue. 10L Adblue kost gemiddeld rond de 20 euro. De prijzen schommelen van 14 tot 30 euro. Hoe vaak moet je Adblue aanvullen? Dat is afhankelijk van o.a. het voertuigmodel en de motor.

 

Electriciteit

Ik verbruik heel weinig electriciteit. Ik gebruik enkel de verlichting (vooral in de winterperiode) en de aansluiting om mijn gsm en horloge op te laden. De koelkast en de verwarming verbruiken ook wel wat.

 

Ik heb een zonnepaneel en rijd vaak afstanden waardoor ik zelden aan de electriciteit hang. Op campings sluit ik deze wel eens aan. Tot hiertoe zat de electriciteit bij in mijn campingprijs. Sommige campings rekenen dit apart. Campingprijzen verschillen ook enorm van prijzen naar gelang de locatie, het seizoen, etc.

Gas

Mijn kookvuur is op gas en mijn koelkast. Ik gebruik de Benegas Comfort Steel. Met een fles van 9,5kg kom ik ongeveer 5 weken toe. Een fles van 9,5kg kost 91 euro, waarvan 35 euro statiegeld.

 

Water

Vers water is op verschillende plaatsen verkrijgbaar. Bij campings zit dit meestal inbegrepen of je kan naar een Sanistation rijden. Bij Dicar betaal je bijvoorbeeld 1 euro voor 100 liter. In mijn waterton kan 110 liter en kan ik een maand mee verder. In de zomer 2 weken. Ik maak geen gebruik van mijn douche. Ik neem een douche op men werk, sportclub, camping,... er zijn voldoende opties.

 

Toilet legen (zwart water) en vuil water lozen (grijs water)

De toiletcassette (zwart water) moet leeg gemaakt worden in de chemische toiletten. Dit kan bijvoorbeeld voor 1 euro,- bij Dicar Camper Sanistation

 

Voor vuil water (grijs water) zijn er speciale lozingsplaatsen voorzien. Je zet de motorhome boven deze plaats en laat het vuil water eruit. De meeste campings beschikken over een lozingsplaats en bij Dicar kan je ook gratis lozen.

 

Afval

Op heel wat campings en camperplaatsen kan je met jouw gesorteerd afval terecht.

 

Wassalon

Voor mijn was ga ik naar een wassalon. In de meeste dorpen kan je er vinden. Ik betaal rond de 10 euro voor de grote wasmachines tot 14kg, voor de grote droogkast rond de 6 euro. Terwijl de machines draaien, ga ik boodschappen doen of poets ik de motorhome. 

 

Overige kosten

Er zijn nog heel wat kosten die ik niet besproken heb zoals: wegenbelasting, jaarlijkse keuring, onderhoudskosten, poetskosten, voeding, kleding, dagelijkse producten, dierenvoeding (indien je een huisdier hebt uiteraard), campingkosten,...

Nog vragen? Neem persoonlijk contact op met mij: Klik hier.

 

Op de hoogte blijven van mijn blog?

Volg mijn Facebookpagina en Instagram.

 

Reacties? Post deze gerust hier onder.

 

Volgende week: Een handige checklist voor een dag wandeltocht.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Ron Lauwers (dinsdag, 28 maart 2023 20:37)

    Hey,
    Wij zijn eens een jaar lang door Europa gereisd in 2013-2014, dus toch al 9 jaren geleden.
    Twee volwassenen, zonder huisdieren, in een 7m lange camper. We zijn door Duitsland, Polen, Tsjechische Republiek, Slovakije, Slovenië, Oostenrijk, Italië (Zuid - Tirol) , Frankrijk, Spanje & Liechtenstein gereisd.
    De boekhouding gaf weer dat we gemiddeld tussen 1200 à 1300€ uitgaven per ma and om in de mobilhome te leven.
    Exclusief de aankoopprijs, verzekering (mini-omnium).
    Wel inbegrepen, herstelling kosten, camping kosten, Diesel, Gas, voeding, enz... Kortweg alle kosten om ons te verplaatsen en te leven.
    Kleding wassen deden we meestal op een camping.
    En... We hebben duitse gasflessen, omdat we vlakbij de grens wonen en in de BRD zijn deze vullingen goedkoper, actueel 24€ voor een 11kg vulling.
    Ik hoop je lezers hiermee een bijkomend beeld te even over de kost van het leven in een camper.
    Groetjes uit Eupen, Ostbelgien.

  • #2

    My simple life (dinsdag, 28 maart 2023 21:01)

    Hallo Ron

    Bedankt voor jouw bijdrage! Klinkt alvast als een fantastische ervaring.
    Moest je nu dezelfde reis maken, dan zou je helaas anno 2023 wel duurder uitkomen.

    Groetjes
    Charissa