· 

Gerhagen, een wandelgebied met alles erop en eraan.

Vandaag deel ik met jou één van mijn favoriete wandelgebieden: Gerhagen. Een plaats waar ik mij thuis voel en een gebied waar ik grotendeels mijn tijd door gebracht heb. Ik begin alvast met het overlopen van het praktische gedeelte. Daarna geef ik een idee wat er zoal te beleven valt, enkele wandelroutes en sluit ik af met mijn persoonlijke knooppunt route.

Praktisch:

✓ Adres: 

Heggebossenweg

3980 Tessenderlo

België

 

Voor de google maps gebruikers: 'Parking bosmuseum Gerhagen'.

 

✓ Parking motorhome: 

Ja. De parking is geschikt om met de motorhome te parkeren. Er is plaats voor zo'n 425 wagens, inclusief 12 plaatsen voor personen met een beperking.

 

✓ Hondvriendelijk gebied: 

Kort bij de parking is er een ruim losloopbos voorzien. Dit bos is volledig omheind. Voor de puppy's is er een apart losloopbos voorzien, ook volledig omheind. De losloopbossen zijn toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

 

✓ Restaurants: 

Vlak bij de parking zijn er heel wat eetgelegenheden te vinden.

 

✓ Rolstoel/kinderwagen vriendelijk: 

Rolstoelgebruikers en personen met kinderwagens kunnen gebruik maken van een verhard pad dat door het bos loopt. Zo kan je bijvoorbeeld tot aan een leuke visvijver gaan.

Wat valt er te beleven?

Bosmuseum

Dit museum is zeker een bezoekje waard. Hier kan je genieten van een permanente tentoonstelling 'van ei tot ei'. Het Bosmuseum is de startplaats voor de meeste wandelroutes en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De inkom is gratis tijdens de openingsuren. 

 

Speeltuin

Langs het bosmuseum ligt een grote buitenspeeltuin. Hier kunnen kinderen (en hun ouders uiteraard) gratis gebruik van maken. Bij de taverne 'Ter Scoete' erlangs kan je terecht voor een hapje en een drankje.

 

Uitkijktoren

Deze toren, genaamd 'vvv de zandberg', staat op een oude landduin. Deze toren telt maar liefst 100 treden en is 18.75m hoog. Op het uitkijkplatform zijn info-bordjes te vinden en een verrekijker. 

Tip: het uitkijkplatform is ideaal om te genieten van een prachtige zonsondergang.

 

Paardrijden

Gerhagen beschikt over een groot ruiternetwerk 'De Merode'.

Wil je leren paardrijden? Dan kan je in 't Zavelhof terecht voor rijlessen.

Wandelroutes.

Er zijn verschillende wandelroutes die vertrekken vanuit het Bosmuseum:

 

1.5km - Het fluisterpad

2.8km - Rolwagenpad

3.5km - Stiltewandeling 1

4.5km - Zandbergwandeling

6km - Stiltewandeling 2

7.7km - Boswandeling

10.7km - Houterenbergwandeling

12km - Lekdreefwandeling

 

Kaarten en info zijn verkrijgbaar aan het infopunt in het Bosmuseum. 

Verder zijn er nog 3 routes (natuurloop) die aangeduid zijn met gekleurde pijltjes:

 

4.3km - groen

4.3km - blauw

5.1km - rood

 

Deze routes beginnen vanaf de parking. Indien je twijfelt tussen groen en blauw, zou ik voor blauw gaan. Blauw loopt meer doorheen het bos.

Mijn favoriete wandeling die ik met jou wil delen.

Mijn favoriete wandeling is een route van 17.8km. Via de knooppunten kan je deze route ook uitproberen. Wie het handig vind kan de app gratis downloaden: 'Wandelknooppunt'. Daar kan je deze cijfers op de map aanduiden.

 

De knooppunten:

113 - 302 -303 - 301 - 112 - 321 - 320 - 1 - 110 - 99 - 76 - 87 - 90 - 100 - 98 - 107 - 384 - 144 - 292 -

293 - 98 - 100 - 90 - 87 - 76 - 274 - 73 - 70 - 70 - 69 - 299 - 300 - 192 - 302 - 113

 

Met deze route neem ik je mee over de heuvels, door het bos en de heide.

 

De vogeltjes fluiten al vroeg in de ochtend. Tyfoon (mijn trouwe viervoeter) en ik zijn intussen klaar voor onze favoriete wandeling. Gepakt met trekkingszak gaan we op pad. Wij trainen intussen ook voor de tweedaagse packraft trail, vandaar de trekkingszak. Een dagzak met een snackje en wat om te drinken is ruim voldoende. Dichtbij de parking bushalte kan je het eerste nummertje vinden: 113. 

 

De eerste kilometers lopen vooral via een dubbele weg: een deel verhard, het andere onverhard. Bij het oversteken van de grote baan, nemen we onze eerste stop aan de vogelkijkhut. Ik geniet van een mooi uitzicht op het beschermd gebied 'Munninckxgoor'. Er zijn heel wat leuke vogels te spotten zoals o.a. de kleine zilverreiger, baardmannetje, kanoet en dwergmeeuw. We drinken wat en gaan verder. Iets later passeren we de lekdreef. De lekdreef is bekend om de vele ijskarren in de zomer. Helaas staan er nu geen dus we gaan verder.

 

Recht voor ons zien we de Abdij van Averbode. Deze abdij is ontstaan in 1134 en heeft een eigen hoeve. Langs de Abdij ligt het Mariapark. Dit park werd gebouwd in het midden van de 20ste eeuw ter ere van Maria. Je wandelt er langs de Lourdesgrot en zeven triestige gebeurtenissen in het leven van Maria. Er is ook een troostplek voorzien. Het Mariapark is een beschermd monument. Onze route loopt erdoor. Indien je heel het Mariapark wil zien, moet je wel even van de route af om nadien terug te hervatten. 

We komen aan ons favoriete gedeelte; de heuvels. Boven genieten we van het zicht op het dorpje. Heuvel af, heuvel op. Tot we aan een leuk punt komen waar we gaan pauzeren. Iets eten en drinken terwijl we genieten van het uitzicht.

 

We ontmoeten enkele leuke dames die ook op wandel zijn. Altijd fijn om een babbeltje te slaan. Intussen zijn we klaar om onze wandeling verder te zetten. We dalen de heuvel af, gaan via een brugje het water over en komen uit bij een open zandvlakte. Tyfoon zijn geluk kan niet op, hij rolt graag in het zand. Hij mag even spelen voor we terug het bos ingaan. Al snel komen we op een stuk heide met een grote, mooie plas. Heerlijk om te proeven van verschillende landschappen in één wandeling.  

We passeren opnieuw het Mariapark en de lekdreef. Even verder slaan we links af richting het beschermde natuurgebied. Boven op de heuvel heb je zicht op de heide. Vanaf half augustus tot half september staat deze mooi in bloei.

 

Aan onze rechterzijde is er een grote uitkijkpost. Zeker de moeite om te gaan kijken. Opnieuw genieten we van een prachtig uitzicht. Er zijn zitbankjes voorzien op het platform waar we gebruik van maken om wat te rusten. Tyfoon is snel uitgerust en wil weer verder. We hervatten onze route doorheen de heide. 

 

We steken terug de grote baan over. Tijd om via het prachtige bos weer terug te keren naar ons huisje op wielen.

Hier zijn nog enkele sfeerbeelden van onze wandeling:

Nog vragen? Dan kan je met mij contact opnemen via het contactformulier op deze website of een privéberichtje sturen op Facebook of Instagram. 

 

Reacties? Post deze gerust hier onder!

 

Wil je op de hoogte blijven van mijn blog?

Vergeet dan zeker niet mijn Facebookpagina en/of Instagram te volgen.

Volgende week ga ik in mijn nieuwe blog antwoorden op een veel voorkomende vraag: Wat met mijn adres?

Ik wil iedereen alvast bedanken voor alle leuke reacties!
Ik wil iedereen alvast bedanken voor alle leuke reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Cindy (dinsdag, 07 maart 2023 20:36)

  Hela, wat een toffe wandeling! En ook een heel leuk idee om blogs te schrijven over je toch wel speciale/andere manier van leven. Ik heb nog een vraagje over dit gebied: Naar welke voorkeur van bovenstaande wandelingen van rond de 5km die beginnen aan hey bosmuseum gaat je voorkeur? �

 • #2

  Marina (dinsdag, 07 maart 2023 20:46)

  Het is een heel fijne,mooie wandeling .Ook al samen met ons Ciske gedaan. Samen met je beste maatje erop uitrekken is gewoonweg zalig
  .Zo kan je samen genieten genieten van al het mooie wat de natuur ons te geven heeft.Spijtig kan ik met ons Ciske nog maar 6 a 7km wandelen .Hij heeft vorig jaar een ernstige rugoperatie ondergaan.Maar we zijn zeker blij met die paar km.dat we samen al luisterend naar het gezang van de vogeltjes mogen maken.Grts

 • #3

  My simple life (dinsdag, 07 maart 2023 21:11)

  Dag Cindy!

  Dankjewel! Dan gaat mijn voorkeur naar stiltewandeling 2. Zeker de moeite!
  Veel plezier alvast.

  Charissa

 • #4

  My simple life (dinsdag, 07 maart 2023 21:12)

  Dag Marina

  Zeker en vast! Dat is inderdaad jammer maar gelukkig kunnen jullie nog wel samen genieten. Geef ciske zeker een knuffel van me.

  Charissa

 • #5

  Cindy (dinsdag, 07 maart 2023 21:31)

  Dankuwel, we gaan die zeker eens uittesten dan. �

 • #6

  Freddy (woensdag, 08 maart 2023 08:57)

  Inderdaad meisje, heel mooie wandelingen, 2 jaar geleden veel met blaisje gaan wandelen en lange wandelingen gedaan, maar nu geen auto meer en dan houdt het op hé buiten wat kleine wandelingen hier. Ge doet da goed die blog, zeker verder doen en ge weet de deur sta open�

 • #7

  dannyenannick@gmail.com (dinsdag, 21 maart 2023 08:57)

  Hoi, wij willen jouw favoriete 17.8km komen stappen. Vraagje. Bestaat er een mogelijkheid om er via knooppunten een 6 à 7 km extra bij te doen, en zoja welke richting zou jij dan aanraden? We kijken er naar uit! Alvast bedankt. Groetjes, Annick

 • #8

  My simple life (dinsdag, 21 maart 2023 10:01)

  Dag Annick.

  Wat leuk om te horen!
  Ik stuur je zo dadelijk een mailtje.

  Groetjes
  Charissa